Vintertomater har många
namn, evighetstomater och piennolo används flitigt. Jag använder vintertomat
som ett samlingsnamn på mycket hållbara tomater. Piennolo är ett sätt att
förvara tomaterna, upphängda i snöre skulle en kunna säga. Tomàquets de penjar betyder hängtomater.
Iår kommer jag troligtvis odla endast 5 sorters vintertomater. Jag har odlat många fler genom åren men nu har jag valt ut mina favoriter. Och så en nykomling, Kennets piennolo som den kallas.
Att
odla vintertomater är ett sätt förlänga säsongen med färska tomater. Dessa
tomater är mycket hållbara och kan förvaras i rumstemperatur under lång tid.
Här kan du läsa om mitt projekt med förvaring och tid, hur tomaterna ser ut
efter några månader.
Vilka ska jag då odla?
Tomaquet de penjar från
Gården Mas Galcerad Sant Miquel de Fluvia
Dessa frön har jag fått från en vän för några år sedan som bor i
Katalonien. Hon har hämtat tomatfrön från en tomatbonde som odlar ekologiskt på
gården Mas Galceran i San Miguel de Fluvia. Mina Tomàquets de penjar
har vägt från 50-6o gram och uppåt, den största 90 gram. De är tjockskaliga som
andra vintertomater som till exempel piennolo-tomater men jag upplever att
dessa är sötare och smakrikare. Den är god och saftig fortfarande i december,
det vill säga att den duger även som "färsk" tomat i sallad eller som
tillbehör. Man är inte tvungen att gömma den i maten eller använda den som
mat-tomat. I februari börjar den visa på tendenser på att inte vara så vacker
längre.
Tomaquet de penjar Can Bogunya
En lite större tomat än de allra minsta, ca 50-80 gram. Den har hög syra och är
inte så söt men god mitt i vintern. God som salladstomat, alldeles finfin
tillsammans med mozzarella när en vill drömma sig bort till sol och värme. Den
är hållbar och fast i köttet innan den torkar och skrumpnar ihop. Dock tar den
ganska stor plats att odla då den är yvig. Även denna tomat har sitt
ursprung från Katalonien.
Vesuvi
Giallo
Vesuvio Giallo är en gul liten droppformad
tomat från Italien och helt ny för mig odlingsåret 2016. Jag hade inte stora
förhoppningar då jag redan hade mina favoriter men den kvalar faktiskt in under
topp 5 vintertomater! Plantan gav rikligt med tomater dock var den lite
yvig och tog plats. Tomaterna ser ut som små citroner men är söta och goda, passar
både till sallader och som matlagningstomater, superogoda som lätt
ugnsrostade.
Ponderosa
Detta är en mycket hållbar och gammal tomat från Syditalien. De kallas oftast för evighetstomater då de är så hållbara och jag kan ju bara instämma, dessa är de mest hållbara jag har odlat. Smaken är mild och syrlig efter en tids lagring. Vid skörd är de ganska trista men som ett gott vin blir de bättre och bättre. De används med fördel som matlagningstomater men jag kan nog tycka att de fungerar även som "färska" salladstomater om man jämför med trista smaklösa köpetomater mitt i vintern.
Kenneths piennolo
NY!
Många har odlat
Kenneths piennolo och lovordar den så jag provar den också!
Att tänka på!
Odling av
vintertomater sägs bli bäst om de har det något kargt och svårt som
ursprungsplatserna. Det betyder att jag kanske borde även prova utanför
Glädjehuset där det är mycket gynnsamt klimat och näringsmässigt. Tål att
tänkas på!
Lite mer inspiration hur det kan se ut med vintertomater hängandes i taket:
Ponderosa i taket: En kort video
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar